top of page
Autismeweek

Op zaterdag 2 april is het weer Wereld Autismedag. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds starten op die dag de jaarlijkse Autismeweek om aandacht te vragen voor autisme. Dit jaar is het thema 'grenzen'. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de aandacht te vergroten. Bright Steps wil daarin zijn steentje bijdragen.

Dit jaar doen we dat door het organiseren van een webinar. De webinar heeft als titel 'van commanderen naar communiceren'. Toen ik (inmiddels ruim 10 jaar geleden) voor het eerst als leerkracht kennis maakte met leerlingen met autisme, kreeg ik het advies om deze leerlingen te commanderen: "Het zijn net hondjes. Ze luisteren alleen naar commando's".

Dit bijzondere advies is mij altijd bijgebleven. Communiceren via commanderen voelde niet goed. Het ging gevoelsmatig over mijn grens. Maar blijkbaar was het voor deze leerlingen nodig om hun gedrag binnen de gestelde grenzen te houden. Dat werd mij immers steeds voorgehouden. 

Ook op andere scholen werd deze communicatiestijl richting de autistische leerlingen voorgeschreven en ik volgde braaf deze instructies. Totdat ik op het punt kwam dat ik niet langer over mijn grens wilde gaan. Het voelde niet goed om te commanderen. Deze kinderen zijn geen honden. Maar hoe moet ik dan wel communiceren?

Ik volgde mijn hart en vond een communicatiestijl die, zo bleek later, auti-communicatie heet. En voor de slechte verstaander is dit inderdaad commanderen. Maar dat is het absoluut niet. Wil je weten wat deze communicatiestijl wel is? Meld je dan aan voor deze gratis webinar.

De dag voorafgaand aan de webinar ontvang je in de mail de link naar de webinar. Graag tot dan!

Jongetje met hond
aanmelden voor webinar

Bedankt voor aanmelding!

woensdag 20.00 - 21.30
 

bottom of page